Gomirje

Gomirje je selo u Gorskom kotaru 7 kilometara južno od Vrbovskoga. Prvi se put spominje 1461. uz ime župnika Marka Grebčića. Mjesto se nalazilo u srednjovjekovnoj Modruškoj županiji u vlasti obitelji Frankopana, koji su ondje izgradili kaštel i crkvu sv. Marije. Za osmanskoga prodora naselje je bilo uništeno, a stanovništvo protjerano. Potkraj 16. i na početku 17. stoljeća Gomirje su naselili pravoslavni Vlasi iz koreničkoga kraja i 1599. osnovali manastir sv. Jovana Preteče. Vuk Krsto Frankopan podignuo je 1621. do manastira kulu, koja je 1719. pretvorena u zvonik uz koji je prigrađena crkva, posvećena 1730. godine. Od 1632. do 1881. Gomirje je pod vojnom upravom, a potom ulazi u sastav civilne Hrvatske.

Lokacija

Galerija

Istražite u blizini

Brod Moravice

Naselje se prvi put spominje 1260. godine u, vjerojatno krivotvorenoj, ispravi Bele IV. Župa u Brod Moravicama najstarija je na području frankopanske

Pročitaj više »

Čabar

O Čabru do 17. stoljeća nema gotovo nikakvih podata­ka. Utemeljiteljem Čabra smatra se hrvatski ban Petar Zrinski u čije je vrijeme, 1651.

Pročitaj više »
Skip to content