Glavotok

Glavotok, kao frankopansko dobro s ljetnikovcem krčkih knezova Frankopana i malom porodičnom kapelom, poklanja 1468. knez Ivan VII. Frankopan franjevcima trećoredcima i glasovitom franjevcu Mateju Bošnjaku iz Bosne. Zbog političkih kalkulacija on im oduzima posjed 1479. i predaje ga pavlinima iz Novog i Crikvenice, da bi se već iduće godine predomislio i vratio ga franjevcima. Crkva sv. Marije prvi put se spominje 1277. u jednoj oporuci. Samostanska crkva posvećena Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije počela se graditi 1507. godine, a dovršena je 1509. Riječ je o jednobrodnoj crkvi s pravokutnim svetištem šiljasta svoda u čije je gabarite uklopljena ranija crkvica koja je bila ukrašena fresko oslikom. Oko crkve se formirao samostan. Kor je produžen u 17. stoljeću, a pročelje je obnovljeno 1879. godine. Za vrijeme opata Stjepana Radičevića 1557. izgrađeno je prenoćište za hodočasnike. Na glavnom oltaru je pala Bogorodice s Djetetom koja je dugo slovila kao djelo Girolama da Santacroce, da bi nova istraživanja pokazala kako je riječ o radu Marca Vecellia (Kudiš, 2018).

Lokacija

Galerija

Istražite u blizini

Košljun

Košljun je otočić u zatvorenoj Puntarskoj dragi, ispred Punta na otoku Krku. Na njemu je u kasnoj antici bila mala utvrda prema

Pročitaj više »

Vrbnik

Vrbnik se smjestio na hridi visokoj 49 metara, koja se gotovo okomito ruši u more. U dokumentima se prvi put spominje 1100.

Pročitaj više »

Baška

Ostaci frankopanske srednjovjekovne Baške, koju su 1380. spalili Mlečani, nalaze se na brdu oko groblja i oko prvotne župne crkve sv. Ivana.

Pročitaj više »

Krk

Krk je bio gradsko naselje još u antici, a od 4. stoljeća sjedište je biskupa. Nakon propasti Zapadnoga Rimskog Carstva Krk postaje

Pročitaj više »

Dobrinj

Dobrinj je mjesto u sjeveroistočnome dijelu otoka Krka. Prvi put se spominje 1100. u darovnici slavnoga Dragoslava kojom on daruje crkvu sv.

Pročitaj više »
Skip to content