Brod na Kupi

Brod na Kupi nalazi se sjeverno od Delnica, na hrvatsko-slovenskoj granici. Naselje postoji još u 14. stoljeću uz most preko Kupe koji je povezivao frankopanske posjede u Gorskom kotaru s Kranjskom. Prvi put spominje se kad je 1481. kraljevski sud u Zagrebu na pritužbu svojih građana zabranio knezu Stjepanu II. Frankopanu Modruškom da od zagrebačkih trgovaca ubire daću u Brodu, Lukovdolu, Moravicama, Delnicama, Lokvama, Vrbovskom… Po smrti Stjepana II. bio je Brod posjed njegova sina, kneza Bernardina, kojeg je naslijedio unuk knez Stjepan III. Frankopan Ozaljski. Smrću Stjepana Ozaljskog 1577. dolaze Brod i Gerovo pod vlast knezova Zrinskih, dok je Severin, nakon dužih razmirica, pripao Frankopanima Tržačkim. Zrinski su na mjestu dotadašnjega drvenog frankopanskog podigli dominantan zidani kaštel, neposredno uz most koji vodi preko Kupe. To je trokatna građevina kvadratnog tlocrta. Prizemlje dvorca zadržalo je izvoran tlocrt, a povezano je podzemnim hodnikom (danas zatvorenim) s rijekom Kupicom i obližnjom pećinom. Smrću posljednjega Zrinskog mjesto dolazi pod Austrijsku dvorsku komoru, a potom obitelji Perlas, Batthyány te Thurn i Taxis. Baroknu crkvu sv. Marije Magdalene u mjestu podigao je 1670. Petar Zrinski. U Kaštelu Zrinskih nalazi se postav Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke, u kojem posjetitelj može doznati osnovne informacije o kraju, Frankopanima i Zrinskima.

 

Baroknu crkvu sv. Marije Magdalene u mjestu podigao je 1670. Petar Zrinski. U Kaštelu Zrinskih nalazi se postav Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke, u kojem posjetitelj može doznati osnovne informacije o kraju, Frankopanima i Zrinskima.

Lokacija

Galerija

Istražite u blizini

Gomirje

Gomirje je selo u Gorskom kotaru 7 kilometara južno od Vrbovskoga. Prvi se put spominje 1461. uz ime župnika Marka Grebčića. Mjesto

Pročitaj više »

Brod Moravice

Naselje se prvi put spominje 1260. godine u, vjerojatno krivotvorenoj, ispravi Bele IV. Župa u Brod Moravicama najstarija je na području frankopanske

Pročitaj više »

Čabar

O Čabru do 17. stoljeća nema gotovo nikakvih podata­ka. Utemeljiteljem Čabra smatra se hrvatski ban Petar Zrinski u čije je vrijeme, 1651.

Pročitaj više »
Skip to content